Hvert år, sommer som vinter skjer det tragiske hendelser i landet vårt. Naturen står for en del av disse f.eks flom, skred, orkan. Andre hendelser skjer på grunn av menneskelig svikt og atter andre situasjoner oppstår uten for landets grenser, men får store konsekvenser for mange av oss som bor i Norge. På nasjonalt, regionalt og lokalt nivå jobbes det aktivt med å være mest mulig forberedt på ulike hendelser. Planer lages og samkjøres, personell kurses og utstyr ettersees. Tolga kommune er en liten, oversiktlig kommune hvor de som jobber med beredskap har god kjennskap til forskjellige ressurser som kan bli nyttige i en krisesituasjon, likevel har vi planer for hvem, hva, hvor og når ting skal gjøres.
Kriseteamet i Tolga kommune
Alle kommuner er pålagt å ha beredskap for krisehåndtering. Kommunen skal ha planlagt et system for oppfølging av personer som har vært utsatt for ulykker og katastrofer. I denne forbindelse har Tolga kommune opprettet et kriseteam som skal ha en koordinerende funksjon i arbeidet med oppfølging av ofre og pårørende etter ulykker og katastrofer.Tolga kommunes kriseteam trer i funksjon når situasjonen tilsier bredt teamarbeid etter traumatiske hendelser, menneskelige tragedier, ulykker m. m som krever psykososial omsorg, krisehåndtering, debriefing etc.
Kriseteamet skal sørge for å kartlegge behov, sikre omsorg og støtte, samt sørge for eventuelle videre oppfølging og informasjon fra kommunens tjenesteapparat, på kort og lang sikt.
Slik kontakter du oss:
Som hovedregel kontaktes leder først, som deretter kontakter andre på lista. Er ikke leder tilgjengelig, tar dere direkte kontakt med andre på listen, som er tilstede på det aktuelle tidspunktet. Innkalling av ytterligere personer vurderes av teamet. Høytid/ helligdager og ferier: Er det behov for oss i ferien er det leder som skal kontaktes først. Denne kontakter da videre neste på lista, som videre kontakter neste osv.
Tolga kommunes psykososiale kriseteam:
Elin Eggen , leder kriseteam/enhetsleder helse, tlf: 474 76 118/959 93 014
Karen Prytz, kommunelege 1, tlf: 624 96 501
Turid Thorbjørnsen, kreftsykepleier, tlf: 901 55 867
Gerd Irene Lysgård, rus/psykiatri/helsefagarbeider, tlf: 476 98 483/ 470 41 521
Bård Sundmoen Aas, kommunalsjef velferd, tlf: 905 59 465
Politi: 02800
Legevakt: 116 117
Egenberedskap
Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv noen dager. Tenk igjennom hvilke farer og ulykker som kan ramme deg hjemme, og forbered deg best mulig og vær beredt!
Gode tips for hva du bør tenke over finner du ved å klikke på lenken som fører til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps side om egenberedskap. Se også DSB sin brosjyre med tips. (PDF, 10 MB)
Atomberedskap
Kommunen er pålagt å ha et lager av jodtabletter for prioriterte grupper som skal tas for å forebygge kreftutvikling i skjoldbruskkjertelen etter eksponering for radioaktivt nedfall. Jodtablettene må tas på et riktig tidspunkt for å ha virkning. Tidspunktet blir gitt av Kriseutvalget for Atomberedskap i Norge. De prioriterte gruppene som kommunen har jodtablett- doser til er alle barn og ungdom fra nyfødte til 18 år og alle gravide og ammende kvinner i kommunen.
I en mulig situasjon når Kriseutvalget for Atomberedskap gir melding om at radioaktivt nedfall er på vei mot våre områder og at jod-tabletter skal inntas på et angitt tidspunkt, blir tablettene utdelt på følgende steder i ferdigpakkede doser:
- Vingelen skole og barnehage: Her deles det ut doser til alle barn opp til 18 år samt til gravide og ammende kvinner.
- Tolga skole: Doser til alle barn opp til 18 år (utenom Vingelen).
- Tolga barnehage: Doser til alle barna i barnehagen, og alle andre barn under skolealder som ikke går i barnehagen i Tolga. I tillegg har barnehagen jodtabletter til alle gravide og ammende kvinner i Tolga (alt utenom Vingelen).
- Mer informasjon om kan du finne på Helsedirektoratets nettside.
Branntips.no
Branntips.no er en nasjonal nettside der du kan melde fra til brannvesenet om bekymringsfulle forhold. Dersom du sender inn en bekymringsmelding, vil den behandles i tråd med kommunens retningslinjer for behandling av innkomne saker. Vi trenger opplysninger om deg for å kunne ta kontakt hvis vi har spørsmål om din bekymringsmelding. Ditt navn eller dine kontaktopplysninger vil ikke deles med noen uten ditt samtykke.