Vingelen kirke- og skolemuseum er et sommeråpent museum med ulike utstillinger, kaffesalg og salg av husflidsprodukter fra lokale produsenter.
Museumsbygget ligger fint til i hellinga opp for sentrum i Vingelen, og sto ferdig i 1984.
Vingelen kirke- og skolemuseum ble stiftet i 1967 og har som formål å ta vare på, og presentere, gjenstander fra Trefoldighetskirka og skola i Vingelen, samt registrere kulturhistorie for Vingelen.
Museumsbygget sto ferdig i 1984 etter at Gammelskola var brukt som museumslokale i mange år.
Kirke-historia
Kirka har stått sentralt i bygdelivet i Vingelen. Dette har ikke minst sammenheng med at det tidlig ble utviklet en ferdsel over Vingelen til Hellig Olavs grav i Nidaros.
Kanskje var det allerede rundt år 1200 grunnlagt ei kirke i Vingelen. Det er funnet rester av kirkegård og gammelt tremateriale, det er derfor grunn til å tro at dette, som måtte være ei katolsk stavkirke, var plassert ved det som i dag er gården Persjordet.
I 1653 ble et nytt kirkebygg oppført. Denne kirka ble plassert nær den nåværende kirka, og ble omtalt som «Den Hellige Trefoldighetskirke». I mange år var kirka samlingspunkt også for bygdene omkring.
I 1880 ble den nåværende kirka oppført. I to år sto de to kirkene side ved side, men i 1882 ble den gamle kirka revet, og bygningsdeler og løsøre solgt på auksjon.
Kirkeutstilling
Museums-samlinga kan i dag framvise ei lang rekke gjenstander fra kirke-livet i Vingelen.
Fra middelalder-kirka (1200-tallet) er det bevart en lysestake, en Olavs-nesting og et røkelseskar.
Det meste av utstillingen er fra Trefoldighetskirka (1653-1882). Altertavle fra 1678, messehagel fra ca 1700, alter og prekestol er tatt vare på, foruten en lang rekke detaljer fra interiøret. Mange av gjenstandene er gitt tilbake av private eiere.
Kirkesamlingen rommer også bibler, kirkelige skrifter og salmebøker av eldre årganger.
Skoleutstilling
Skoleutstillinga presenteres i dag i sitt autentiske miljø, i det gamle skolebygget. Den rommer bilder, gjenstander og interiør fra skolelivet i Vingelen gjennom årene. Her finnes også trykte skolebøker, og sirlig håndskrevne elevarbeider. Høvelbenk og håndarbeidspose, vekker minner fra sløyd- og håndarbeidstimene.
Billedsamling
Museet har en rikholdig foto-samling tilgjengelig for publikum ved at de er innlimt i album. Dette er ei samling med vekt på bilder fra arbeids- og hverdagsliv i eldre tider.
Årlige utstillinger
Museet har årlig en ny, mindre utstilling der ulike ting blir presentert, f eks: Strikkeutstilling, skomakerutstilling, forkleutstilling ol.